28 aug. 2016

Mama lui Rebreanu













Casa Memorială „Liviu Rebreanu” din Prislop

          S-au păstrat patruzeci și trei de scrisori ale mamei lui Rebreanu, Ludovica, trimise scriitorului ardelean, stabilit din 1909 la București. După succesul romanului „Ion” în 1920, Rebreanu câștigă din ce în ce mai bine din scris, iar mama își cere drepturile, în mod repetat, insistent, de-a lungul mai multor ani.  I se pare firesc să se bucure de „paralele” lui, pentru că l-a născut (pe 27 noiembrie 1885, când a plouat cu meteoriți*, după cum își amintește scriitorul) și pentru că este alesul, primul din cei nouă copii pe care i-a crescut și primul din cei paisprezece pe care i-a născut. Ceea ce nu spune Ludovica, dar se vede cu ochiul liber e că nu l-a născut pur și simplu, ci l-a născut talentat. Gena scriitoricească de la ea provine. Scrisorile ei dezvăluie, cu inflexiuni biblice, o mamă-stihie, natură, energie dezlănțuită, de care n-ai nicio șansă să scapi.
 Iată un fragment din noiembrie 1924:
        Din paralele trimise de soția ta am plătit chiria pe octombrie și de atunci tot aștept scrisori, telegramă, parale; dar nu vine nimica. Se vede că te simț liniștit că ț-ai împlinit chemaria cu toată cinstia. [...] tu, în fiecare lună-mi trimite 500 de lei la adresa care este pe numele meu în Strada Unirei 32 Nr. ... Cât am putut am ascuns în sufletul meu toate și le voi ascunde dacă vei voi și tu să le ascund, dar de nu mă asculț după asta scrisoare care o dau recomandată voi fi nevoită să mă folosesc de toate armele. Te voi face de minune la lume, că nu mai am cu ce să te acopăr, că ce am avut miam nimicit pentru minciunile tale. Acum sufletu și corpu slăbit s-a răsbuna pentru esistență. Am sperat multe parale scriindu-ț tot recomandat și am ajuns de am reclamat scrisorile care văd că le-ai primit și nu voiești să mă cunoști. Az e 17. Aștept până în 27 în ziua mult chinuită a mea și chiar în ziua aceea te voi publica înaintea lumei dacă tu nu voiești să mă cunoști. Adio până la a doua venire. (reprodusă din cartea lui Liviu Malița, Alt Rebreanu, 2000)
        Cu o asemenea mamă, n-ai altă șansă decât succesul!

*Amintire falsă, spune Niculae Gheran, ploaia de meteoriți determinată de apariția cometei Biela s-a produs în noaptea de 28 noiembrie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu